Sunday, September 21, 2008

Jednoga dana nedostajace mi trenuci kada se pivo pilo iz solja za kafu i caj

...Wake me up when Setember ends ...
Green Day

Primetili ste da je 1. Septembar bio u ponedeljak, uzas. Nema nista gore za nekoga ko ide u skolu i da ga posle dva i po meseca zezanja jurnjave i provoda, doceka 1.9. i to u ponedeljak, strasno. Do petka ima da prodje citava vecnost. Meni je to uvek tesko padalo ! Secam se kad sam isao u skolu i kad cale donese novi kalendar uvek sam prvo pogledao kad pada 1.9. u narednoj godini.
Od kada sam u Beogradu, uvek sam ziveo pored nekih skola pa tako da i sada zivim preko puta jedne osnovne skole. I bas sam ovog prvoseptembarskog jutro sretao klince kako tmurnih lica ulaze u dvoriste skole. Neki je obicaj da na 1.9. treba da se obuce nesto novo, tako se moglo primetiti tog jutra kako klinci nose nove majice, nove torbe , nove tike... Secam se jednog 1.9. u mojoj osnovnoj bilo je to neke davne '96. Tada su trenerke bile jako ali jako popularne, i tog 1.9. sevale su po skolskom dvoristu i ja sam imao naravno novu trendzu marke Fila bila je jedina tog dana, sve ostale marke su sevale tog dana Nike,Reebok, Cappa, Adidas ... Bilo je to sarenilo kao na livadi, cela paleta boja , one drecave su se isticale.

Posle zavrsetka srednje 1.9. gubi tadasnji smisao i ostaje gorko secanje. ALi opet taj mesec Septembar nastavlja da bude tmuran i nepozeljan, mesec kada zaista naglo menjam raspolozenje. Kad si student Septebar je koban za uslov, a jos kad nabiju i oktobarski rok u Septembru, bude to veoma crni Septembar.
Verovatno se neko pita kakve veze ima naslov sa dosadasnjm tekstom. E te solje za kafu , ne one klasicne nego one vece , vise kao neka fora iz americkih filmova, su najbrojnije u studenskim sobama ili stanovima, jer smo te solje dok smo bili u skoli za nase rodjendane dobijali na tone, pa smo ih poneli za BGD. I obavezno kad se sluzi pivo , ko je omiljeno studenstko pice, sluzi se iz takvih solja. U septembru se nekako slabo pije i uvek mi one ne dostaju u ovom mesecu. Posto nisu od stakla tako da se ne vidi spolja koliki je nivo piva u solji, osoba koja sipa samo doliva. I ta solja je gotovo uvek puna , niakako dno da joj se vidi, napijes se dok trepnes.

Odavno ne zivim u domu, ali sam tamo cest gost kod svojih prijatelja, a oni polako napusatju dom, ali ostace neko , kod koga ce se moci popiti pivo iz solje za kafu ...


Thursday, September 18, 2008